088 – 8585 100 info@amstelveensport.nl

Meedoen in Amstelveen

Meedoen in Amstelveen is gericht op de doelgroep kinderen (4-12 jaar) en jongeren (13-18 jaar). Hierbij gaat het om sportbeoefening, betrokkenheid en meedoen.

Kinderen van 4 tot 6 jaar zijn vooral bezig met het behalen van de zwemdiploma(s). Als ze die eenmaal hebben behaald, proberen we deze kinderen zoveel mogelijk kennis te laten maken met verschillende sporten. Het doel is hierbij dat ze een gerichte sportkeuze kunnen maken, dus écht kunnen kiezen wat bij hen past.

Bij de jongeren van 13 tot 18 jaar zien we een sterke afname van de sportbeoefening. Dit komt door allerlei verschillende factoren, waarbij vooral het spanningsveld school-sport-huiswerk-vrienden hen het gevoel geeft geen tijd te hebben voor sport. We willen met diverse activiteiten proberen juist deze doelgroep te bedienen. We doen dit door hen te vragen welke activiteiten hen aanspreken en deze direct voor of na school en met vrienden aan te bieden. Hierdoor hopen we dat deze jongeren blijven sporten of weer gaan sporten.

DEELNEMERS

Er hebben ruim 21.000 kinderen deelgenomen aan diverse activiteiten van onder andere de Beweegbus en het programma Sport & Cultuur Amstelveen.

MAATSCHAPPELIJKE OPBRENGSTEN

Structurele sportbeoefening zorgt ervoor dat de kinderen en jongeren meer betrokkenheid hebben met de sport(aanbieder) waardoor ze meer voor de verenging kunnen betekenen. Het gevoel van waarde dat ze krijgen doordat ze iets betekenen voor de vereniging of sportaanbieder, maakt dat ze bij de samenleving en de maatschappij betrokken blijven.

DOELSTELLING

Kinderen en jongeren op een laagdrempelige manier zoveel mogelijk kennis laten maken met diverse sporten zodat ze op latere leeftijd blijven sporten of betrokken blijven in de sport.

PARTNERS

Basis Onderwijs
Tafeltennisvereniging Amstelveen
Buenting Sport
Kinderrijk
NOC*NSF
MHC Amstelveen
Myra
Groupcard
Sportverenigingen en Sport- en beweegaanbieders
IBIS
Volleybalverenigingen in de regio
Wijkcoaches
Albert Heijn
Schoolsportdagcommissie
Keizer Karel College

 

Buurtsportcoach: Erik Beertsen

BUITENSPELEN

Het doet mij veel plezier om te merken, hoe snel de Beweegbus onmisbaar is geworden. Op scholen is de vraag naar de Beweegbus groot. Ik zie dat wij aan veel verschillende behoeften voldoen, of het nou gaat om tussen-schoolse sport zoals de TSO cursus en groep 7/8 jeugdcoachcursus of om andere activiteiten zoals naschoolse sport, helpen bij sportdagen of gewoon een extra beweeg moment creëren. De kwaliteit van bewegen en het plezier van bewegen wordt door de activiteiten die wij organiseren vergroot.

In kwetsbare wijken doen wij “De wijk beweegt”, daar zie je dat kinderen weer met plezier buiten komen spelen. Deze kinderen herkennen je en roepen: “Daar komt de Beweegbus!”. Het enthousiasme om te gaan bewegen, straalt er vanaf. Je denkt: “Deze kinderen zitten vanmiddag niet op de bank voor de tv of op hun telefoon, maar bewegen!” Als zo’n kind dan vraagt of je volgende week weer komt, dan weet je dat je iets goeds hebt neergezet.

Op professioneel gebied vind ik het uitzetten van de MQ scan op basisscholen in Amstelveen een waardevol project. Door deze test kunnen wij er straks voor zorgen dat wij kinderen met een beweegachterstand of een beweegtalent, heel doelgericht kunnen helpen. Zo krijgen alle kinderen in Amstelveen de kans om zich op het gebied van bewegen optimaal te ontwikkelen. Dat zijn super leuke projecten waar ik graag deel van uitmaak en waar ik denk dat wij trots op mogen zijn.

Sportbuurtcoach: Krista Mol

MULTISPORTS

Overal om mij heen zie ik dat kinderen steeds minder bewegen. Waar ikzelf vroeger na schooltijd meteen buiten ging spelen met mijn vriendjes, wordt er nu afgesproken om binnen te gaan gamen of buiten te ‘chillen’. Naast de 1,5 uur gym die de meeste kinderen op school krijgen en eventueel de zwemlessen of het sporten bij een vereniging, zitten kinderen een groot gedeelte van de tijd stil. Dit moeten we zoveel mogelijk zien te beperken.

Ik ben er van overtuigd dat álle kinderen bewegen leuk vinden. Dit zie ik niet alleen terug tijdens alle activiteiten die wij met AmstelveenSport organiseren, maar ook tijdens de gymlessen die ik op een basisschool geef. Het ene kind vindt een voetbal- of hockeywedstrijdje het leukst en het andere kind speelt liever op verschillende toestellen zoals ringen, touwen en de trampoline, maar elk kind beleeft plezier tijdens bewegen. Ik zie aan ons de taak om ons aanbod zó gevarieerd te maken, dat alle kinderen ontdekken wat zij leuk vinden. Als een kind plezier heeft in bewegen, zal hij/zij dit immers vaker doen en langer volhouden!

Dit is een van de redenen dat wij kennismakingsclinics organiseren, waarbij de leerlingen tijdens de gymlessen op school in aanraking komen met verschillende sporten. Ook naschools zorgen we ervoor dat kinderen verschillende activiteiten kunnen doen, bijvoorbeeld tijdens een sportinstuif in de gymzaal of bij een buitenspeelactiviteit.

Een mooie naschoolse activiteit is Multisport, een initiatief van het NOC*NSF waarbij kinderen spelenderwijs bewegen en ontdekken wat zij leuk vinden. Dit programma zorgt ervoor dat kinderen zich breed motorisch ontwikkelen en dat zij plezier hebben en houden in bewegen. Wij hebben momenteel Multisportaanbod voor kinderen van 5-7 jaar. Ik weet zeker dat deze activiteit voor alle leeftijden leuk is en zou het graag willen uitbreiden voor meer verschillende (leeftijds)groepen!